Gode råd om vedligeholdelse af sko

Fodtøj skal holde til meget. Udvendigt slid, indvendigt slid – vejrpåvirkninger og fodvarme. Det er derfor meget vigtigt at vælge det rigtige fodtøj til formålet og desuden pleje sit fodtøj.

Foden afgiver fugtighed i større eller mindre omfang, og det er vigtigt, at fodtøjet får mulighed for at “dampe af”, således, at fugten kan forsvinde fra fodtøjet. Fodtøj har altså behov for at hvile og tørre. For at undgå at skindet revner og sprækker skal tørringen altid ske i almindelig rumtemperatur, ikke i fyrrum, ved radiatoren eller lignende varmekilde.

Det er vigtigt, at fodtøjet bliver rettet ud samtidig med, at det tørrer og dermed får sin facon igen. Her er skolæster (blokke) at anbefale, men man kan også udstoppe fodtøjet med avispapir. Det vigtigste er, at fodtøjet får mulighed for at opnå sit oprindelige udseende, dvs. uden alt for dybe gangfolder.

Plejemidler
Fodtøjet skal plejes, og midlerne skal vælges ud fra det enkelte fodtøjs materiale. At imprægnere eller pudse skal gøres jævnligt for at vedligeholde skoene bedst muligt.

Fodtøj af læder skal plejes med cremer i samme nuance som læderet, og man skal vælge en god creme, der ikke indeholder for meget terpentin, fordi terpentin opløser farven i læderet.

Man bliver ofte opfordret til at spraye fodtøjet med et imprægneringsmiddel, og her er det meget vigtigt, at vælge et imprægneringsmiddel, fodtøjet kan tåle. Nogle typer imprægnering kan bruges til flere materialer.

Fritidsfodtøj med f.eks Sympa-Tex® er meget populært. Der er tale om en membran – en slags film – der gør fodtøjet vand- og vindtæt, samtidig med at fodens fugt og overskudsvarme kan passere ud. Hvis fodtøjet har overlæder af ruskind/nubuck eller af textil, skal man helst ikke behandle det med et plejemiddel, der indeholder silicone, da det nedsætter overlæderets mulighed for at ånde. Du kan dog bruge ruskindsgummi til at rense pletter væk med.

Endvidere findes et specielt gummi der kan ‘viske’ mørke pletter væk fra lyst skind.

Fjern snavset først
Når fodtøjet bliver snavset, skal man børste snavset væk, og evt. rense med lunkent vand, inden man påfører skoplejemidlet. Hvis fodtøjet har fået hvide rande af kalk og salt, kan man fjerne disse enten med vand, mælk eller eddike. Eddiken vil neutralisere kalken.

Forlæng skoenes levetid
Man kan også forlænge fodtøjets levetid ved at være opmærksom på, hvorledes man tager fodtøjet af og på. Hvis fodtøjet har snørelukning, skal man snøre den op inden fodtøjet tages af og på, herved undgår man nedtrådte hælkapper og revner i overlæderet. Brug evt. et skohorn.

Afsmitning fra farvede skindsko
Det er ikke usædvanligt at opleve, at farvede skindsko smitter af på strømperne. Dette forekommer især når fødderne sveder meget. Man kan overveje om man bruger for varmt fodtøj, og man kan evt. aftørre skoene indvendigt med husholdningssprit. Dette tager meget af den overskydende farve. Der findes også en Anti-color spray, som kan afhjælpe problemet. Den kan iøvrigt også bruges til f.eks. skindbukser der smitter af.

Se flere plejeprodukter.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s